Potřebnou energii máme na dosah

Je možné, že se cítíme příliš unavení, což asi ani není divu, protože v dnešní uspěchané době potřebujeme skutečně dostatečné množství energie, abychom všechno v pohodě zvládli. Ačkoliv někdy potřebujeme pořádnou dávkou, abychom získali potřebnou sílu. Což ale málo kdo ví, tak například lískové oříšky nás mohou překvapit svým působením. Dodají tělu přesně to, co postrádá a dokonce skutečně nechybí ani tak moc strádající energie na správně odvedené výkony. Plody jsou malé, ale doslova hotovým pokladem pro naše tělo.

Jádra plná zdraví

Pokud se zaměříme rovnou na lískové ořechy, které jsou celkem dobře dostupné a to jak v množství, tak i podle cenové relace, tak zjistíme, že se vyplatí mít vždy po ruce pár kousků. Jsou velmi dobře stravitelné a to dokonce mnohem lépe, než například mandle nebo známé vlašáky. Pokud bychom se zaměřili na energii, tak jen pouhých 50 gramů nám pokryje hodinu aktivní činnosti. Samozřejmě se bavíme o jádrech, která jsou zpracována velmi šetrně a neprochází tepelnou úpravou. Pojídají se též za studena, protože si tak uchovávají komplexní poměr všech zdraví prospěšných látek pro naše tělo. Dále se můžeme těšit z přítomnosti mononenasycených mastných kyselin, ty se postarají o snížení špatného cholesterolu. Samozřejmě nesmíme zapomenout na velký obsah bílkovin, minerálů, vitamínů a dalších látek. 

Jak oříšky využít?

  • Rozhodně jsou skvělé syrové, kdy je třeba je co nejvíce rozkousat, protože tak nejlépe porušíme jejich strukturu, pro tělo se stanou ještě stravitelnějšími a navíc všechny látky budou dobře dostupné pro další zpracování v těle.
  • Používají se celé, drcené, ale i mleté. Záleží na tom, co s nimi máme v plánu podniknout. Zdali na pečení, na ozdobu nebo posyp kaší, jogurtů či zmrzlin.
  • Lze z nich dokonce vytvořit mouku nebo mléko, případně i lískooříškové máslo.

Fantazii se meze nekladou a pro jejich vzhled jsou skvělou dekorací na stůl v kombinaci se sušenými dalšími plody. Je to zároveň velmi zdravé mlsání.