Návod, jak udělat mandlovou mouku + 3 tipy, jak ji využít

Ořechové mouky jsou zdravou a chutnou alternativou bílé mouky. Jsou přirozeně bezlepkové, a navíc si zachovávají nutriční vlastnosti ořechů, což znamená, že obsahují vitamíny, minerály a mastné kyseliny. Jednou z nejznámějších je mouka mandlová – seženete ji sice i v supermarketu, ale pokud si chcete ohlídat kvalitu a čerstvost, můžete si ji vyrobit i sami. Připravili jsme si pro vás návod, jak udělat mandlovou mouku doma, a navíc také 3 tipy, jak se dá využít.

Jak udělat mandlovou mouku? Není to nic těžkého!

Základem pro přípravu chutné mandlové mouky v domácích podmínkách jsou jednoznačně kvalitní mandle. Pokud si chcete práci trochu zjednodušit, kupte si ty loupané, je-li vaší prioritou spíše ušetřit, zvolte mandle neloupané, které následně můžete zbavit slupky blanšírováním.

Tip: Mandle můžete nechat i ve slupce, ale počítejte s tím, že to změní výslednou chuť mouky. Může být lehce nahořklá.

A nyní už k výrobě samotné mouky. V podstatě máte dvě možnosti, jak ji z mandlí „vykouzlit“. V případě, že vlastníte kvalitní mlýnek na ořechy, můžete mandle najemno umlít. Druhou variantou je využití mixéru, kde je však potřeba dát pozor, abyste to s mixováním nepřehnali.

Příprava mandlové mouky v mixéru

  1. Pokud máte mandlí více, rozdělte si je na několik částí. Nikdy nemixujte celou dávku naráz.
  2. Vložte první várku mandlí do mixéru a zapněte ho. Přibližně po 10 vteřinách dávku zkontrolujte. Mandle nesmíte mixovat moc dlouho, jinak se uvolní obsažené oleje a získáte spíše hmotu podobnou máslu.
  3. Rozmixovanou směs prosejte přes sítko a větší kousky přidejte k další várce mandlí, kterou máte nachystanou na mixování.

Takto připravenou mouku si rozprostřete na pečicí papír nebo na utěrku a nechte proschnout. Skladujte ji ideálně v lednici.

3 tipy, jak využít mandlovou mouku

Mandlová mouka má plno vitamínů E, B a minerálů. Tepelnou úpravou však tyto zdraví prospěšné látky ztrácí. Zkuste ji proto občas využít i ve studené kuchyni – je skvělá do jogurtů, do kaší, do smoothies, ale také na přípravu domácích RAW tyčinek a dezertů.

Z mandlové mouky můžete navíc během pár vteřin připravit chutné mandlové mléko, které snadno trumfne všechna ořechová mléka z obchodu. Stačí jen rozmixovat 1 hrnek mandlové mouky s 3–4 hrnky vody a máte hotovo! Takové mléko si můžete vychutnat nejen v kávě, ale také v ranním kakau a nebo ve smoothie.

Na závěr nesmíme zapomenout zmínit také pečení. Mandlová mouka je skvělá do různých dezertů, muffinů a koláčů. Použít ji můžete podobně jako běžnou mouku, jen do receptu přidejte více kypřícího prášku nebo droždí, protože je o něco těžší. Ze začátku také můžete zkusit mandlovou mouku míchat půl na půl s klasickou.

Tip: Láká vás mandlová mouka, ale sami doma si ji vyrábět nechcete? Nahlédněte na specializovaný e-shop NUTSMAN, kde seženete ořechové mouky v té nejvyšší kvalitě. 

Napsat komentář