Arabica nebo Robusta: Která zrna jsou nejlepší pro přípravu espressa?

Jestliže jste milovníci espressa, můžete si na jeho přípravu zvolit různé druhy kávových zrn. Vybírat si lze mezi arabikou a robustou. Že nevíte, jaký je mezi nimi rozdíl? Nezoufejte! Na následujících řádcích si na vybrané typy kávových zrn posvítíme pěkně zblízka. Čtěte a nechte se inspirovat společně s námi.

Z kterých kávových zrn připravit lahodné espresso a co k tomu budeme potřebovat?

Nejlépe uděláme, pořídíme-li si na přípravu espressa kvalitní kávová zrna typu arabica. K přípravě espressa lze pak využít i káva robusta v kávové směsi. Robustu upřednostňují zejména ti lidé, kteří si potrpí na vyšší míru kofeinu. Ten se totiž nachází právě v robustě. Čistá arabica obsahuje sice méně kofeinu, je však chuťově plnější a sladší. Sami tedy zvažte, které vlastnosti od kávy očekáváte a podle toho se zařiďte. Na přípravu espressa budeme potřebovat kromě vhodné kávy i elektrický mlýnek a kvalitní kávovar. Dále si na espresso obstarejte i tlustostěnný hrnek. Vhodné jsou porcelánové modely s podšálkem. Na přípravu espressa se vám bude hodit i aeropress, chemex či french press. Za pomoci zmíněných přístrojů a aparátů lze připravit opravdu lahodná káva. Také espresso může mít více podob. Připravovat ho můžete jako Americano, Lungo nebo Doppio. Vždy tak bude záležet jen na vás a na tom, co vám konkrétně vyhovuje.

Jaké jsou základní rozdíly mezi kávou arabica a robusta?

Kvalitní káva arabica je sladká, jemná a voňavá. Na trhu je tento druh kávy považovaný za kvalitnější. Produkce arabiky se pohybuje kolem 75%. Kávovník tohoto typu je však náročnější na pěstování. Najdeme ho v nadmořských výškách od 800 do zhruba 2 000 m n. m. Tam se jeho růstu velmi daří. V porovnání s robustou obsahuje káva arabica méně kofeinu. Na druhou stranu má arabica bohatší chuťový profil. Není tedy divu, že arabiku upřednostňuje věští počet osob právě před zmíněnou robustou. Káva arabica pak může zahrnovat celou paletu chutí. Záleží na způsobu pěstování, ale i na délce a způsobu pražení kávy. Pochutnat si tak můžeme na arabice se sladkými, kyselými i s hořkými podtóny. Ve finále tak bude záležet jen na nás a na našich preferencích.

V jakých oblastech se pěstuje káva arabica a v kterých robusta?

Kávu s názvem arabica najdeme na plantážích ve vyšších oblastech, jako je např. Afrika nebo Indonésie. Dále se pěstuje v Střední a v Jižní Americe. Kávová zrna pojmenovaná jako robusta se pěstují i v nižších oblastech. Setkáme se s nimi především v Asii. Velká produkce robusty pochází např. z Vietnamu. Při jejím zpracování se často klade větší důraz na kvantitu. Naopak káva arabica si potrpí na kvalitu před kvantitou. Káva arabica je většinou dražší, robusta pak levnější. Zaměříme-li se na samotná kávová zrna, jsou zrnka arabiky více protáhlá a mají uprostřed zakřivenou rýhu. Tu můžeme považovat za poznávací znamení arabiky. Kávová zrna robusty jsou spíše zaoblená a rýha na nich vede rovně. Kromě zmíněné arabiky a robusty existuje na světě mnoho druhů kávy. V praxi se však nejčastěji setkáme právě se zmíněnou arabikou a s robustou.