Refluxní choroba jícnu, nebo také oslabený jícnový svěrač a pálení žáhy včetně kyselosti v ústech trápí spoustu osob. Jde o poměrně častou zdravotní komplikaci, která se nevyhýbá mladým i starším jedincům. Jak se mu můžeme bránit?
Jak nás obtěžuje reflux jícnu a proč ho řešit včas?
Pod pojmem reflux jícnu najdeme nepříjemné onemocnění, které o sobě dává vědět pálením žáhy i kyselým až hořkým pocitem v ústech. Často vede k zánětu jícnu a hlasivek, způsobuje chrapot a v ústech zubní kaz. Dochází k němu tehdy, když jícnový svěrač nefunguje správně. Obsah žaludku se vrací do jícnu a dál do trávicího traktu. V prostředí, kde se kyselina chlorovodíková a kyselé části jídla nachází, dochází k poškození. K zánětu jícnu dojde při dlouhodobém poškozování sliznice jícnu žaludečními šťávami.
Příznaky refluxu jícnu jsou pálení na hrudi a v krku, nepříjemný pocit hořkosti v ústech, tlak za hrudní kostí, zahlenění, říhání, žaludeční nevolnosti i potíže při polykání. Projevy nemoci jsou pálení v krku, zubní kaz a záněty dásní, zápach z úst, potíže s polykáním, chrapot, potíže s hlasivkami, kašel, zánět jícnu i časté odkašlávání spojené se zahleněním.
Zbavte se refluxu
Při dlouhotrvajících příznacích refluxu je nutné navštívit odborného lékaře. Ten provede vyšetření slin a změření kyselosti v ústech či gastroskopii. Dle výsledků vyšetření tento rozhodne o dalším postupu, může předepsat jisté léky nebo kombinace léků na zvládnutí potíží a potlačení příznaků. Jde o antacida, léky snižující produkci žaludeční kyseliny, inhibitory protonové pumpy či prokinetika. Krajním řešením je operace.
Při refluxu je důležité dodržovat správou dietu a vyvarovat se potravinám, které ho vyvolávají. Jde zejména o kořeněná jídla, tučná jídla, citrusové plody, česnek, cibuli, citrusy, čokoládu, alkohol a kávu i čaj. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny, s velkým podílem vody a alkalické potraviny. Uvést můžeme celá zrna, např. ovesné vločky, hnědá rýže, kuskus, dále kořenová zelenina, zelená zelenina, vodní meloun, salát, polévky na bázi vývaru, bylinkový čaj…
Podpořit léčbu refluxu umí i Masticha, což je čistě přírodní BIO produkt z řečíku lentišku. Více informací o této přírodní pryskyřici najdete u Masticlife, stejně jako o zkušenostech s ní a formě užívání.