Mexická kuchyně se skládá z tolika chutných ingredienci a pestrých barev, které rozveselí každou hostinu, že si ji oblíbili lidé po celém světě. Hojně používanou surovinou ve spoustě receptů je tortilla anebo avokádo. Těmi to však nekončí, možných variací je daleko více a důkazem, že mexická kuchyně opravdu patří k těm nejlepším, je i fakt, že je zařazena na seznamu nehmotných památek lidstva UNESCO.
Vývoj mexické kuchyně
Traduje se, že vůbec první ingrediencí, která začala formovat podobu mexické kuchyně, je kukuřice, na jejíž bázi začali domorodci připravovat nejen chleby, ale právě i oblíbené tortilly. V současné době patří tortilla recept k těm vůbec nejoblíbenějším a podobně na tom je i jedna z nejstarších příloh, fazole. Na vývoji se silně podíleli i Španělé, kteří zde zavedli konzumaci rýže, mléčných výrobků nebo využívání koření. V současné době představuje mexická kuchyně směs nejen té originálně španělské, ale i své místní, v níž kromě receptu na tortillu nesmí chybět ani chilli papričky nebo strouhaný sýr.
Podoba mexického stolování
Mexičané patří k velmi milým a pohostinným národům, kteří si společné hostiny opravdu užívají. Během stolování se však musí dodržovat několik pravidel, která ovlivňují zdvořilou konzumaci. Pokud zrovna člověk jí, neměl by mít na stole lokty a rozhodně by si neměl hrát se servírovaným pokrmem. Velmi často hlava rodiny, kterou je muž, s přípitkem pronáší, za co je daná rodina v současné chvíli vděčná.
Nezáleží na tom, jaké jídlo se zrovna servíruje, tortilly mají své čestné místo uprostřed stolu vždy. K nákupu tortill i potřebných přísad doporučujeme využít nabídku Albert letáku nebo Kaufland letáku, které zajistí jak chutné, tak cenově příznivé stolování ve stylu Mexika. A stejně, jako je uprostřed stolu umístěná nádoba s tortillami, tak tu najdeme i salsu neboli omáčku, do které se tortilly, obdobně jako nachos, namáčejí.
Jaké jsou oblíbené pokrmy?
Kromě již zmíněných pokrmů, jako je recept na tortillu nebo fazole, k mexické kuchyni neodmyslitelně patří i guacamole, tedy avokádový dip, který se nejčastěji servíruje k nachos nebo k tortillám. Avokádo, jakožto hlavní ingredience, je příležitostně možné za nízké ceny zakoupit například díky letáku Kaufland nebo Albert letáku. Další tradiční pokrm představuje chilli con carne, které se skládá z mletého hovězího masa, fazolí, rajčat a spousty koření. Zcela běžně se připravuje i bezmasá varianta tohoto pokrmu, která nese označené chilli sin carne. Po potřebných ingrediencích je vhodné se podívat v letáku Billa. A jako poslední pokrm uvádíme quesadillu, která je opět tvořena tortillou, plněnou nejčastěji sýrem s fazolemi.