I v létě má horký čaj své kouzlo

Přes léto očekáváme spíše teplé počasí a svůj pitný režim obstaráváme převážně chlazenými nápoji. Přesto se však může ochladit, a pokud se z výletu nebo procházky vrátíme mokří a promrzlí, může nám horký čaj třeba i zachránit zbytek dovolené.

Ochrana před nachlazením
Letní bouřky někdy dokážou pěkně překvapit, zejména v horách nebo v zahraničí, kde nemáme tolik zkušeností se čtením aktuálního počasí. Také večery už mohou být, zvlášť ke konci prázdnin, chladné a raději než po limonádě s ledem nalijeme do konvičky na čaj horkou vodu na voňavý čaj. Toto označení se používá pro jakýkoliv výluh z bylin, květin, ovoce, koření nebo listů čajovníku, ze kterých si můžeme vybírat z mnoha druhů. První čajové plantáže vznikaly v Číně, brzy se však rozšířily i do dalších zemí a v 17. století byl čaj převezen i do Evropy. Kromě sypaných čajů a čajových směsí jsme si oblíbili i praktickou přípravu čaje v nálevových sáčcích. Pro jejich uchování často používáme také krabičky na čaj, které kromě funkčnosti jsou i hezkým designovým doplňkem naší kuchyně, ať už v bytě nebo třeba letní terase.

I za studena
Čaj nás dokáže zahřát pomoci s uvolněním, zlepšit spaní nebo naopak doplnit energii. Různé druhy čajů i bylin mají na lidský organismus různé účinky, proto například pro ochlazení se používá máta nebo citrusy, zatímco skořice či hřebíček nám dodají pocit prohřátí. Čaj tak můžeme využít, i když se znovu vrátí tropické teploty, stačí ránu uvařit velmi silný výluh a poté ho nechat vychladit v lednici. Přidat můžeme také čerstvé ovoce nebo led a máme skvělý ledový čaj, který už jen rozlijeme do skleněných hrnků a můžeme servírovat.

Dodržovat pitný režim nám čaj pomáhá, ať už je venku, zima nebo horko. Díky obrovské škále chutí a možnostem mnoha různých kombinací si každý, včetně dětí, může najít ten svůj čaj, který mu nejvíce chutná.